CHAINLINK – LINK

Chainlink

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk. Het fungeert als middleware tussen slimme contracten op het slimme contractplatform en externe gegevensbronnen, met als doel ervoor te zorgen dat slimme contracten veilige toegang hebben tot off-chain datafeeds.

Het doel van ChainLink is om externe data (off-chain) beschikbaar te maken voor slimme contracten (on-chain). Daarom heeft ChainLink twee belangrijke componenten: Het eerste onderdeel van de OnChain-functie ChainLink bestaat uit slimme contracten die op de Ethereum-blockchain draaien. Deze smart contracts hebben betrekking op de verwerking van externe data door de partijen die gebruik willen maken van Oracle services. Slimme contracten zorgen ervoor dat de gevraagde externe data matcht met het juiste orakel. Het tweede onderdeel van de OffChain-functie Chainlink bestaat uit Oracle-knooppunten die zijn verbonden met de Ethereum-blockchain. Het Oracle-knooppunt is verantwoordelijk voor het verzamelen van de externe gegevens die door het slimme contract worden gevraagd. Na het ophalen van de relevante data wordt deze verwerkt door de Oracle node en toepasbaar gemaakt op smart contracts op de Ethereum blockchain. In ruil voor dit werk ontvangt Oracle een ChainLink-token, Link.

CHAINLINK OP BITVAVO KOPEN
CHAINLINK OP BITVAVO KOPEN

Chainlinks verscheen in september 2014 toen het moederbedrijf SmartContract.com werd opgericht om de kloof tussen externe databronnen en openbare blokkades te overbruggen. Het team ontwikkelde uiteindelijk een product genaamd Chainlink. Hierdoor kunnen slimme contracten verbinding maken met gegevensfeeds van elke web-API en gegevensbron. De originele Oracle-oplossing voor openbare blokkeringen op SmartContract.com vertrouwde echter op gecentraliseerd Oracle en veroorzaakte een probleem dat het Oracle-probleem wordt genoemd. Dit is een probleem dat voortvloeit uit het feit dat slimme contracten afhankelijk zijn van vertrouwde derde partijen voor externe gegevens.